Въздействие на мобилен телефон върху хард диск

В ежедневието може често да забележим мобилен телефон лежащ върху лаптоп или USB HDD.
И какво от това ? – ще попитате. Отговора следва.
Учените отдавна са доказали негативното влияние на излъчването от мобилните телефони. И се оказа, че е опасно не само за човека. В някой случаи това е опасно и за вашия лаптоп. В ситуацията, когато телефона ви лежи върху лаптопа, и в това време започва да звъни върху диска ви се оказва допълнително електромагнитно излъчване.
В тази статия е представен експеримент за влиянието на мобилния телефон върху информацията на HDD.

Задача

Ще подложим на въздействие от включен мобилен телефон върху хард диск в различни режими: четене, запис, верификация. Ще видим какво се случва с HDD, какви са възможните негативни последствия и как да се защитим от тях.

Инструменти

Ще вземем за експеримента 3,5 инчов Hitachi HDD и масов мобилен телефон Nokia.
За анализ на въздействието ще използваме известната програма HDD scan от Артем Рубцов. Тази програма позволява да се провери скороста на четене/запис, както и за наличие на лоши сектори.

Експеримент

Включваме здрав хард диск към компютъра и пускаме програмата за тест. Слагаме телефона върху диска като предварително сме изключили вибрацията , за да изключим фактора  механично въздействие.

В менюто отдясно пускаме верификация

и ЗВЪНИМ на телефона

Гледаме в реално време как върви верификацията на повърхноста:

И виждаме, че нищо не се променя. Правим си извода че нищо не се случва с информацията в процеса на верификация, когато звъни телефона, което не може да не ни радва :)

Вървим нататък.

Сега в менюто в дясно пускаме ЧЕТЕНЕ. Пускаме “scan”. Звъним и гледаме как се държи диска:

Виждаме, че нищо лошо не му се случва. Четенето върви в нормален режим, без грешки.
Даваме нататък. Включваме в менюто “Erase”, което означава запис на диска.
Пускаме процеса и гледаме какво се случва:

В процеса на запис при входящо повикване към телефона при нас значително се влошава записа на секторите. Цвета на квадратчетата показва че секторите се записват със голямо закъснение и даже с грешки. Това вече е лошо!

След прекратяване на разговора, картината се стабилизира и харддиска почва да работи в обичайния си режим.

Извод

В процеса на работа на своя нотбук СИЛНО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА да слагате мобилния си телефон върху му, защото ако ви позвънят, а в този момент работите с ВАЖНИ файлове, вие може да ги загубите или повредите.

Източник:  http://www.rdm.kiev.ua/